TheAMCForum.com Homepage
Forum Home Forum Home > The Garage > AMC V8 Engine Repair and Modifications
  New Posts New Posts RSS Feed - 327 timing difficulties
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Click for TheAMCForum Rules / Click for PDF version of Forum Rules
Your donations help keep this valuable resource free and growing. Thank you.

327 timing difficulties

 Post Reply Post Reply
Author
Message
WeatherEye View Drop Down
AMC Apprentice
AMC Apprentice
Avatar

Joined: Jul/30/2008
Location: Niagara Falls
Status: Offline
Points: 176
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote WeatherEye Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: 327 timing difficulties
    Posted: Apr/07/2021 at 5:44pm
I believe the 327 in my 62 Ambassador has the common timing chain slip due to the nylon teeth on the camshaft gear. After replacing points, cap, condenser, rotor, coil, plugs and wires, I got it running but it ran very rough and backfired. Managed to check the timing and dwell. Dwell was way low like 5 degrees and timing was off considerably. I rotated the distributor as far ccw as I could and the timing mark would get a bit closer but  still far from the pointer. 
I'm pretty sure this is the problem but would like some opinions from others who have had to replace the timing gear set for this engine.
Thank you in advance.

Mike
Back to Top
Boris Badanov View Drop Down
AMC Addicted
AMC Addicted
Avatar

Joined: Dec/14/2013
Location: NH USA
Status: Offline
Points: 3933
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Boris Badanov Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: Apr/08/2021 at 5:38am
It sounds like a bad condenser or bad condenser ground and or connection.

I doubt the timing chain is the issue. 
Gremlin Dreams
Back to Top
WeatherEye View Drop Down
AMC Apprentice
AMC Apprentice
Avatar

Joined: Jul/30/2008
Location: Niagara Falls
Status: Offline
Points: 176
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote WeatherEye Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: Apr/08/2021 at 8:35am
Even with the new condensor it ran for awhile then had no spark. I put the old one back in and it started and again ran rough. The new one could have been bad also? I should try another new condensor before ripping everything apart. Thanks Boris.
Back to Top
Rebel 327X View Drop Down
AMC Fan
AMC Fan


Joined: Mar/09/2021
Location: Toledo Ohio
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Rebel 327X Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: Apr/08/2021 at 5:54pm
Try pulling the fuel pump off and get a look at timing set.  U can confirm if it's still nylon gear and if teeth missing. A bore scope helps if u have one. 
Back to Top
WeatherEye View Drop Down
AMC Apprentice
AMC Apprentice
Avatar

Joined: Jul/30/2008
Location: Niagara Falls
Status: Offline
Points: 176
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote WeatherEye Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: Apr/08/2021 at 6:05pm
Thanks, didn't know about seeing the gear teeth from there. Might try that.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.03
Copyright ©2001-2019 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.063 seconds.
All content of this site Copyright © 2018 TheAMCForum unless otherwise noted, all rights reserved.
PROBLEMS LOGGING IN or REGISTERING:
If you have problems logging in or registering, then please contact a Moderator or